OkosOtthon

Mai modern világunkban (főleg teljesen új építésű lakásunknál) elvárjuk, hogy a tökéletesen működő technika melletünk álljon, kényelmünket biztosítsa.

Mi az, amit ez az épület szériatartozékként nyújtja, a magas követelményeknek eleget téve:

 • Fűtés optimalizálás
   Számos fűtési rendszer létezik. A legmodernebbek a hűtési rendszerrel együttműködnek. Így tervezünk és kivitelezünk a legmodernebb fal, padló és mennyezet fűtési-hűtési megoldásokat, de a hagyományos cirkófűtési rendszerrel rengeteg energiát takarítunk meg. De talán ennél is fontosabb, hogy számos fölösleges kapcsoló nélkül az egyes helységekben egyedi az ott tartózkodók számára optimális hőmérsékletre fűtünk. Jelenlegi tapasztalatunk szerint ez a leggyakoribb probléma, mikor a főnök irodájában jobb esetben már egy hordozható termosztát van, de felveszi vagy leveszi a fűtést, addig a többi szobába a szabályozható termosztátok ellenére (amelyek működését természetesen általában nem értik) vagy meg lehet főni vagy jégkockává lehet fagyni. Vajon ez mennyire befolyásolja közérzetünket?
   
 • Hűtés vezérlés
   Hűtés optimalizálásról általában új házak illetve irodaházak illetve ipari ingatlanok esetében beszélünk. Valamennyi esetében az egyik legmodernebb megoldás a fal fűtéssel egybekötött hűtés, amellyel és a megfelelő szigeteléssel együtt hihetetlenül alacsonyra szoríthatjuk le költségünket és javíthatjuk hőérzetünket.
   
 • Központi öntözőrendszer (akár balkon növényekhez is)
  (kerti, ipari) Mind a kerti, mint az ipari öntözőrendszerünk teljesen szakágra szabható, ezenkívül nem csak a szokványos csapadékmérővel rendelkezik, hanem beszerzi az időjárás előrejelzés adatait, szondákkal akár az öntözendő területen belül különböző vízigényű területeket alakíthatunk ki, ráadásul úgy, hogy nem kell bonyolult programozással bajlódnunk.
   
 • Biztonsági rendszerek (beléptető,- riasztó,- kamerarendszer)
  (lakás, ház, iroda, gyár), bármilyen érzékelők, kamerák, jelzőpontok stb. adaptálhatók így rendszerünk abszolút rugalmas, könnyedén összeköthető beléptető rendszerrel és bármikor elérhető távolról.
   
 • Árnyékolástechnika (pl.:redőny le- felmozgatás)
  Az árnyékolástechnika automatizálása talán leginkább az energiahatékonysághoz kapcsolódik, de ha egyébként is elektromos redőnyöket szerelünk be akkor minimális költségével elért megtakarítása és kezelhetősége miatt elengedhetetlen. Ráadásul akár a biztonsági rendszer fontos kiegészítője lehet, akárcsak a jelenlét szimulációról akár az elfelejtett redőny lehúzásra illetve annak egyszerűségére gondolva. Ez is mint az összes automatizált rendszerünk mint egy termosztát bármilyen élethelyzet szerint előre programozható.
   
 • Világítástechnika, (hangulat) fények ki és bekapcsolása, fényerejének és színeinek szabályzása
  A világ ebbe az irányba halad. Nézzük csak meg már a hagyományos izzókat sem lehet a boltban kapni. Miért ne spóroljunk ha egyszerűbb mint gondolnánk. De még inkább miért ne csináljunk hangulatokat? Akár előre programozott hangulatokat. A lámpák fényerősségén túl azt is állíthatjuk, hogy mely dugalljakba kötött lámpáink kapcsolódjanak fel akár többfajta képet előre beállítva. Ezentúl is számos további világítási beállítást adhatunk meg a mozgásérzékelőkön túl a betörésvédelmet ellátó jelenlét szimulációig.
   
 • Érdekességként a hangtechnika finomhangolása ;) Ez egy nagyon új igény volt!
  Itt mondjuk nem a megtakarítás a cél. Sokkal inkább, hogy bárhol (szerver, számítógép, okostelefon) lévő zenéinket abba a szobába, olyan hangerővel játszuk le ahol akarjuk. Gondoljunk bele hány hotel wc-jében, bárjában szól a kellemes zene. Ugyanezt elérhetjük irodánkban, otthonunkban is. Ráadásul ezek a rendszerek is könnyedén összeköthetőek akár mozgásérékelővel is. Ráadásul ne feledkezzünk meg a mai világban oly divatos jogosulatlanul készítendő hangfelvételek is a legkönnyebben zenével torzíthatók...
   
 • Hővisszanyerős szellőztetőrendszer (folyamatosan allergiamentes tiszta levegő)
  A modern szigeteléstechnika és az ablakok miatt egyre kevesebb levegő jut be a házba. Ez leginkább az éjszakai alvás során jelent problémát és reggel lehet nagyon érezni. De ez igaz a többi helyiségre is. Egy jól szigetelt házban nem szerencsés télen az ablakok folyamatos nyitogatása, mert aránylag nagy a hő és így az energiaveszteség. A hővisszanyerős szellőztető rendszerek lényege, hogy a házban folyamatosan friss levegőt biztosítanak úgy, hogy megszűrik a levegőt a szennyeződésktől és allergén anyagoktól illetve a kiáramló levegő felmelegíti a beáramló levegőt így minimalizálva az energiaveszteséget.
   
 • Az elmaradhatatan: központi porszívó...
  A központi porszívó egy egyszerű, de mégis nagyszerű lehetőség, amely meggátolja a por, az atkák és az egyéb allergén anyagok szobába történő visszakerülését. Ráadásul nem kell a porszívót magunk után húzkodni és csendes.